Rolul unui arhitect nu este numai acela de a face proiecte frumoase, ci și funcționale. Un arhitect bun are pregătirea și viziunea necesare pentru a găsi cele mai bune soluții, pentru dorințele tale și în raport cu bugetul de care dispui. Arhitecții cunosc reguli de compoziție, proporții, echilibru, cromatică și chiar psihologia perceptivă. Teoria poate părea simplă și la îndemâna oricui, însă experiența și calitatea unui specialist în domeniu vor spori valoarea proiectului tău. Cum să obții cele mai bune soluții de la un arhitect? Aflăm de la Mihaela Steiner, arhitect, la BAM – Birou arhitectură metropolitană.
DO’S
1. Caută cel mai potrivit arhitect pentru tine.
Așa cum înainte de a merge la medic, verifici experiență, studiile, competențele, deschiderea și disponibilitatea acestuia, îți recomandăm să faci același lucru atunci când alegi arhitectul.
Alege un arhitect care respectă termenele, altfel riști să nu poți demara lucrările atunci când ți-ai propus, ceea ce va avea multe consecințe negative. Din cauza inflației, vei pierde un procent important din economiile tale, de exemplu.
Locuința pasivă în București
2. Pune pe hârtie spațiile de care ai nevoie și stabilește o suprafață desfășurată a locuinței pe care ți-ar fi ușor să o întreții ulterior în exploatare.
Dacă spațiile proiectate sunt prea mari față de nevoile tale, costurile facturilor și timpul alocat curățeniei vor deveni o povara în timp.
Spațiile mari necesită bugete mai mari de amenajare interioară, iar cum la finisaje și mobilare se ajunge atunci când bugetul este deja serios diminuat de costurile structurii, rișți să locuiești multă vreme în spații goale sau neterminate.
Tipologii diferite de locuințe din portofoliul BAM

Tipologie contemporan urbană

Tipologie contemporană urbană

Tipologie eclectică

Tipologie eclectică

Tipologie mediteraneeană

Tipologie mediteraneeană

Tipologie Barn House

Tipologie Barn House
3. Oferă libertatea arhitectului de a gândi o soluție pe măsură nevoilor tale de locuire, adaptată particularităților terenului și a vecinătăților și care să te reprezinte.
Pasul 0. Concept și planuri preliminare
Pasul 1. Soluție de compartimentare interioară și organizare funcțională
Pasul 2. Simulări foto exterioare ale locuinței
Pasul3. Întocmirea documentațiilor pentru obținerea autorizațiilor de construire
Pasul4. Realizarea proiectelor tehnice de execuție
Pasul 5. Asistență tehnică în șantier
Locuința unifamilială implementată
4. Solicită proiecte tehnice de execuție.
Documentația pentru obținerea autorizației de construire este sumară și nu conține, soluții tehnice, liste de cantități pentru materialele de construcție.
Fără proiecte tehnice nu vei putea estima bugetul total și vei lasă soluțiile tehnice la alegerea constructorului. Asistență tehnică în șantier se poate realiza doar dacă există un proiect de execuție.
Concept locuința cu arhitectură contemporană pentru segmentul imobiliar de lux
5. Alege un arhitect care oferă și servicii de amenajare interioară sau consulta un designer de interior în faza în care structura casei este la roșu pentru a amplasa optim aparatul electric și pentru a adopta cele mai bune soluții de mobilare, iluminare și finisare a spațiilor interioare.
Locuința contemporană dezvoltată pe parter
DONT’S
1. Nu alege să lucrezi cu un „proiectant” care nu este membru al ordinului arhitecților cu drept de semnătură.
Acesta nu va avea viziunea unui arhitect și nu va corela arhitectură cu structura și instalațiile, nu va implementa soluții de eficientă energetică prin volumetrie, compartimentare, soluții de izolații, etc.
Întâlnim des în proiectele de amenajare interioară: spații de locuit cu înălțime foarte mică, exterioare care nu corespund proiectului pentru că structura nu permitea acest lucru, ghene de instalații de canalizare în living, infiltrații datorită faptului că hidroizolațiile nu sunt corect executate, bucătării dificil de mobilat ergonomic, trepte inegale sau prea înalte și lista poate continuă.
2. Nu veni cu exemple nefericite sau nepotrivite de pe internet. Este că și cum ai merge cu rețeta la medic pentru a fi parafată.
Prezintă o imagine cu titlu de exemplu a unei locuințe din portofoliul arhitectului cu care colaborezi sau a unei case pe care ai văzut-o în călătoriile tale sau chiar și una găsită pe internet, dar numai pentru a vizualiza care este tipologia de locuința pe care o preferi.
Arhitectul nu copiază alte proiecte, dar ține cont de dorințele beneficiarului și oferă cele mai potrivite soluții pentru clientul sau. Expune cât mai clar așteptările tale acestuia încă de la prima întâlnire.

Extindere locuință în mediul rural
3. Nu prioritiza criteriul onorariului în alegerea arhitectului. Un arhitect cu viziune și experiență va aduce economii semnificative bugetului și va crește valoarea imobilului propunând soluții eficiente din punct de vedere al costurilor.
Propunerile ineficiente sau greșelile de proiectare se traduc în pierderi mult mai mari decât diferența de onorariu.

Locuință de vacanță cu infinity pool
BAM-Birou de arhitectură metropolitană
- Toate imaginile sunt supuse dreptului de autor și aparțin BAM.
No Comments