Meniu
ARHITECTURĂ

Povestea castelului Banffy din Cluj. Începe reabilitarea

Consiliul Județean Cluj a desemnat, în urma soluționării definitive de către Curtea de Apel Cluj a contestațiilor formulate, câștigătorul licitației privind execuția lucrărilor de reabilitare a imobilului-clădire Castel Banffy și a parcului-monument din localitatea clujeană Răscruci.

 „𝑉𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑢𝑛ă 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑜 𝑑ă𝑚 𝑐𝑙𝑢𝑗𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 este 𝑐ă î𝑛𝑐𝑒𝑝𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑖 𝑣𝑒𝑟𝑖𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑙𝑒 𝑎𝑟ℎ𝑖𝑡𝑒𝑐𝑡𝑜𝑛𝑖𝑐𝑒, 𝑢𝑛 𝑐𝑎𝑠𝑡𝑒𝑙 𝑑𝑒 𝑜 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙ș ș𝑖 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐ă 𝑖𝑛𝑒𝑠𝑡𝑖𝑚𝑎𝑏𝑖𝑙ă, 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 î𝑙 𝑎𝑣𝑒𝑚 în 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑟𝑖𝑒𝑡𝑎𝑡𝑒. 𝑁𝑒 𝑑𝑜𝑟𝑖𝑚 𝑐𝑎 𝑙𝑢𝑐𝑟ă𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠ă 𝑠𝑒 𝑑𝑒𝑟𝑢𝑙𝑒𝑧𝑒 𝑐â𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑙𝑒𝑟𝑡, 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 î𝑛𝑐â𝑡 𝑐𝑎𝑠𝑡𝑒𝑙𝑢𝑙 𝑠ă 𝑝𝑜𝑎𝑡ă 𝑓𝑖 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑠 î𝑛 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑢𝑖𝑡𝑢𝑙 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐 ș𝑖 𝑎𝑙 𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑒, 𝑐𝑢 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑢𝑟𝑔 𝑑𝑒 𝑎𝑖𝑐𝑖”, 𝗔𝗹𝗶𝗻 𝗧𝗶𝘀̦𝗲, 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗖𝗹𝘂𝗷.

În valoare de 27.670.836 RON fără TVA, lucrările de restaurare și conservare a castelului vor debuta după semnarea contractului de execuție și vor avea un termen de finalizare de maxim 24 de luni din momentul emiterii ordinului de începere.

Din cuantumul total al lucrărilor, 19.526.036 lei reprezintă valoarea lucrărilor finanțate din fonduri europene ca urmare a proiectului câștigat de forul administrativ județean în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Consiliul Județean urmărește prin intermediul proiectului punerea în valoare a ansamblului monument istoric prin schimbarea funcțiunii castelului în Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare. Va fi, astfel, amenajat un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, prin restaurarea clădirii și a zonei aferente, cu realizarea unor funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale precum și deschiderea castelului pentru vizitarea de către publicul larg.

Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Exista aici un lac, astăzi doar un teren mâlos. Cronicile familiei Bánffy spun că în mijlocul acestui parc era amplasat un columbar (porumbar) în stil japonez și că domeniul era folosit ca reședință domnească de vară.

Castelul de la Răscruci are o valoare istorică importantă. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj și șarpante înalte) este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția „Salus intratibus pax exeuntibus”.

O altă piesă interesantă ca valoare artistică în încăpere este soba din teracotă verde. Se pare că aceasta ar fi fost realizată după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioară ale sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei și adunarea de la Ópusztaszer. Cele trei scene în relief de deasupra brâului imortalizează pierderea bătăliei din 1526 de la Mohács.

La etaj se ajunge prin scara cu balustradă din lemn masiv, după trecerea prin foaierul cu lambriuri renascentiste. Sunt dispuse aici nouă coloane cu capiteluri care zugrăvesc motive vegetale, ușile din lemn masiv, blazonul familiei și diverse alte motive sulpturale.

Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri pătrați construiți, stă nefolosit. Domeniul împreună cu castelul, urmează a fi scos spre valorificare, Școala Specială care funcționează aici din 1967 fiind desființată în anul 2007, conform unui proiect al Consiliului Județean Cluj de concesionare a domeniului.

No Comments

    Leave a Reply