O bijuterie arhitecturală din Craiova, construită în urmă cu un secol şi lăsată în paragină, va fi adusă la viaţă cu ajutorul restauratorilor, dar și al voluntarilor. Clădirea elegantă, cu tavane pictate, a aparținut în trecut unei familii de boieri, iar anul acesta va fi transformată într-un muzeu unic în țară. Acum, deși imobilul se află în stadiu avansat de degradare, angajații și voluntarii muncesc cot la cot ca să-l pună pe picioare. Ca să păstreze farmecul autentic de secol XX al conacului, proiectanții au placat pereții mai multor camere cu aur de 24 de karate. Investiţia totală se ridică la 5 milioane de euro, fonduri europene.
AUTOR: Teodora Argint
Casa Dianu din Craiova, construită în 1900, va fi transformată în „Muzeul Cărţii şi al Exilului Românesc”, un muzeu unic în ţară. Aceasta a aparținut familiei de boieri Dumitru și Sofia Dianu, cunoscută în secolul XX și păstrează 90% din elementele arhitecturale ale perioadei. În timp, clădirea a fost ocupată de rușii sovietici, a fost naționalizată şi a servit drept sediu multor instituții publice. Vremea însă și-a pus amprenta asupra imobilului- pereții s-au decojit, structura casei aproape a cedat, iar vestitul conac a fost lăsat de izbeliște.
Imobilul are peste 120 de ani, două căi de acces și se întinde pe 3 niveluri de înălțime: demisol, parter și mansardă. Totodată, dispune de 14 camere, dintre care două vor fi placate cu foiţă de aur de 24 de karate, comandată din Italia, tocmai pentru a păstra atmosfera autentică a caselor bogate de pe vremuri.
În urma decapărilor, s-au văzut urmele de aur care au mai rămas pe pereți. Pentru că aici era foiță de aur. Acum a trebuit să poleim din nou. E un aur de 24 de karate, triplu ca suprafață. Va fi protejat de un strat final de vernis (n.red- soluție formată din rășini, cu strat protector și ornamental). Toate stucaturile vor fi pictate în culorile originale de la secolul XX. Aurul acesta poate să rămână pe pereți chiar și 300 de ani, totul depinde de condițiile atmosferice, dar și de gradul grija față de clădire, explică Iulian Radu, unul dintre restauratorii casei
După ce va fi restructurată, Casa Dianu va lua numele de „Muzeul Cărții și al Exilului Românesc”, unde vor fi păstrate 23 de colecţii de cărți, arhive și alte bunuri care au aparținut unor personalități celebre aflate în exil, toate în valoare de 1,5 milioane de euro. Pentru ca lucrarea să fie finalizată până la sfârșitul verii, curtea de aproape 1300 mp a devenit un adevărat șantier, unde zeci de oameni fac o muncă titanică.
Ionuț se numără printre pictorii care au reușit să redea strălucirea culorilor și a formelor de pe pereți. În trecut a fost șofer, dar, de câțiva ani, pasiunea pentru pictură i-a schimbat cariera. A muncit și în străinătate, iar acum noua provocare este o șansă de afirmare.
Cea mai dificilă parte este atunci când pictăm elementele subțiri de pe pereți, ale florilor, pentru că sunt delicate și trebuie finisate bine. Uneori stăm o zi-două doar pentru a picta câteva flori, spune el
În aceeași echipă este și Maria Călugăru, care a studiat pictura de mică, iar din septembrie, conacul i-a devenit o a doua casă. Tânăra de doar 23 de ani și-a lăsat aici o parte din suflet, prin decorul elegant și auriu pe care l-a dat încăperilor.
Fiecare cameră are propria poveste, iar eu mă bucur că acum contribui la un proiect atât de mare. Aici mi-am exersat skill-urile dobândite deja în facultate. Cum ar fi atenția pentru detalii. De exemplu, la integrarea cromatică este nevoie de foarte multă atenție și foarte multă răbdare, povestește tânăra
De asemenea, este nevoie de multă concentrare și pricepere pentru reabilitarea clădirii pentru că orice pas greșit i-ar îndepărta pe meșteri de scopul final- acela de a păstra cât mai mult din piesele vechi și de colecție ale conacului de patrimoniu. Munca cea mai grea are loc în atelierul de la subsol, care reprezintă inima proiectului. Aici, muncitorii petrec cel puțin 5 ore pe zi ca să restaureze piesele de mobilier vechi și să le redea strălucirea de altădată.
Atelierul este zona cea mai importantă pentru că aici se readuce frumusețea inițială a ușilor, a geamurilor, a tuturor obiectelor care au făcut cândva parte din povestea acestei case. Ușile, de exemplu, au fost curățate, restaurate și chiar completate cu elemente de sculptură de către meșteri. Sunt circa 4 operațiuni prin care un astfel de lemn urmează să fie protejat, chituit, finisat. Iar stratul de baiț și de lac va fi dat respectându-se modelul original al ușii. Din fericire 98% din elementele de tâmplărie am reușit să le restructurăm, dar au fost și bucăți lipsă, pe care a trebuit să le refacem conform studiului istoric, povestește Flavio Finta, managerul firmei Rasub Construct SRL, cea care se ocupă de restaurarea Casei Dianu
Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa „Dianu“ din Craiova a fost posibil cu ajutorul cu fondurilor europene, în valoare de circa 5 milioane de euro. Autoritățile locale estimează că, până la sfârșitul anului, în sudul Olteniei vom putea vedea Muzeul Cărții și al Exilului Românesc, unul dintre cele mai frumoase muzee din țară.
No Comments