Meniu
CASĂ ȘI GRĂDINĂ

10 sfaturi pentru îngrijirea și amenajarea grădinii toamna

Sezonul rece înseamnă zile mai scurte și dimineți răcoroase. Schimbările au început să se vadă inclusiv în grădina ta. Este important să te gândești la metode prin care să îţi protejezi plantele și întregul decor. În fond şi ele au nevoie de un minimum confort, la fel ca tine. Din acest motiv, îţi propunem câteva trucuri prin care poţi reduce pagubele pe care frigul le-ar putea lăsa în grădina ta dacă nu o protejezi.

Curățenia de toamnă a grădinii

Recoltează ultimele fructe și legume rămase. Poți pregăti conserve delicioase pentru toată iarna și prelungi recolta cât mai mult timp, acoperind cu prelate ultimele fructele și legumele rămase. Toamna înseamnă odihnă pentru lumea vegetală, dar cu toate acestea, nu ne dorim o grădină deprimantă din punct de vedere estetic. Curăță florile de buruieni. Acestea din urma nu vor mai crește în timpul iernii. Dacă le înlături acum, grădina va fi curată până la sfârșitul lunii februarie.

Tunde gazonul, va renaște!

Gazonul este frumos primăvara dacă  știi să îl îngrijești atent toamna. Desigur, iarba continuă să crească până la primele înghețuri. Pentru a-l îngriji în mod corespunzător, gazonul trebuie cosit până la sfârșitul la începutul lunii noiembrie. Pentru un efect mai îngrijit este bine să fie definite toate contururile. Un truc pentru zilele scurte de iarnă este instalarea accesoriilor pentru iluminat cu sursa solară. Ele pot fi instalate pentru a permite un acces mai bun la terasa sau grădină.

Plantele și solul respiră, oferă-le aer!

Frunzele căzute sufocă gazonul și pot genera boli în timpul descompunerii. Înlătură-le în mod regulat. Poți utiliza un aspirator pentru grădină sau o mătură. Le poți arunca sau folosi în procesul de mulcire naturală (n.r. mulcirea este procesul prin care solul este acoperit cu un strat de materiale de origine vegetală sau minerală, denumit mulci (din engleză, mulch), care este format din paie, pleava, frunze, resturi vegetale, rumeguș, coajă de copac mărunțită). Aspiratoarele cu tocător se folosesc frecvent în luna noiembrie pentru a îndepărta frunzele căzute. Dacă te dotezi cu utilaje adecvate, poți economisi timp, iar gazonul poate să respire din nou. Scarificatoarele manuale, de exemplu, ventilează solul și garantează o creștere mai controlată a vegetației.

 Gândește-te la compost pentru a economisi anul următor pe îngrășământ

Compostul se obține din iarba tunsă, frunze și alte resturi vegetale care sunt transformate în fertilizant organic. Acest proces a fost folosit de secole de către grădinari pentru a crește materia organică din sol, îmbunătățindu-i funcțiile, proprietățile fizice și chimice ale substratului. Astfel, reciclează și dă viață grădinii tale prin propria ei frumusețe. Depozitează compostul pentru a-l folosi primăvara la plantarea florilor și plantelor din grădina ta.

Mulcirea naturală, pătura caldă a grădinii

Această procedură constă în aplicarea unui strat de material la suprafaţa solului din jurul plantelor. Mulcirea are ca principal scop creşterea productivităţii solului. Prin faptul că se aplică acest strat, se păstrează umiditatea solului, se ocupă de hidratarea plantelor pe timpul iernii. Astfel, apa din sol nu va îngheţa pentru că stratul pus de jur împrejur menţine o anumită temperatură a solului, iar plantele vor avea nutrienţii necesari pe tot parcursul iernii. Poți folosi diverse materiale pentru mulcire: de la resturi organice (frunze, paie, scoarţă de copac, rumeguş,), anvelope reciclate până la folii de plastic sau pietre de râu. Unele materiale pot spori aspectul plăcut al grădinii, cum ar fi rumeguşul sau pietrele.

Protejează plantele în ghiveci

Plantele în ghiveci au nevoie de o îngrijire specială în sezonul rece. Dacă ai plante în ghiveci care sunt prea mari pentru a le depozita într-un beci sau în casă şi rămân iarna în grădină, poţi înveli ghiveciul în folie de plastic sau în iută sau alt material termoizolant, imediat după ce le-ai curățat foarte bine de ultimele frunze uscate. Ca să nu fie afectat nici ghiveciul, poziționează-l pe un suport de lemn sau polistiren. Ghivecele din plastic sunt mai practice din acest punct de vedere.

         Îngrijește arborii chiar și iarna

Iarna, lucrările de îngrijire și protecție a arborilor nu trebuie să se oprească. Pentru zilele geroase și cu zăpadă este esențială o îngrijire atentă, pentru ca vara să putem avea o recoltă bogată și un aspect plăcut al pomilor. Toamna, curăță pomii de crengile uscate, ele sunt nefolositoare și pot atrage diverse ciuperci și bacterii. Arborii prezintă o sensibilitate la temperaturile scăzute. Îi putem proteja mușuroind baza lor fie cu pământ, fie cu zăpadă. De asemenea, scutură crengile de zăpada care le îngreunează. Pentru a înțelege nevoile fiecărei specii, poți apela la un specialist grădinar sau arhitect peisagist care îți va oferi cele mai eficiente gesturi de protecție, în funcție de speciile de arbuști și flori prezente în grădina ta.

Curăță uneltele de lucru

Bolile plantelor, trandafirilor și arbuștilor sunt transmise în majoritatea cazurilor prin contact, foarte ușor. Acesta este motivul pentru care dezinfectarea atentă a instrumentelor este necesară înainte de a le depozita. Pe lângă acest lucru, fiecare instrument de tăiere trebuie să fie bine ascuțit pentru a evita ruperea copacului sau arbustului. Seva activă poate ajuta o plantă să se vindece. În perioada de repaus, „rana” rămâne deschisă, iar mucegaiurile și ciupercile se pot instala în timp util.

Nu uita de confortul „prietenilor” din grădina ta

Unele insectele și animale sunt utile în grădină. Acestea opresc dezvoltarea și înmulțirea dăunătorilor și îți permit să reduci tratarea culturilor cu produse chimice. Pentru a se ocupa primăvara exterminarea dăunătorilor, ele își pot petrece iarna în gradina ta. Poți instala „hoteluri” pentru insecte, grămezi de lemn pentru arici, curăță adăposturile și instalează alimentatoarele pe care le vei completa în perioada rece.

Nu folosi sarea pentru apa înghețată

Este foarte important de știut faptul sarea nu este cea mai bună metodă pentru a scăpa de gheața depusă pe aleile din gradină deoarece poate afecta atât pavajul, cât și plantele. O alternativă foarte bună este cenușa, nisipul sau rumegușul.

Oferă o grijă deosebită grădinii tale, ea este oaza ta de liniște atunci când grijile te copleșesc. Protejeaz-o, iar ea va înflori primăvara pentru tine.

sursă foto:gettyimages.com

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply