Meniu
CASĂ ȘI GRĂDINĂ

Apartament în BLOC NOU sau VECHI? Sfatul specialistului în imobiliare

Dacă vrei să îți cumperi o locuință, probabil oscilezi între cele două variante: un apartament într-un bloc vechi sau unul proaspăt construit. Care sunt plusurile și minusurile? De ce trebuie ținut cont?

Construcțiile noi câștigă tot mai mult teren în piața imobiliară. Se construiește mult, iar cumpărătorii trebuie să facă o analiză atentă înainte de a decide ce locuință să achiziționeze. De ce aspecte trebuie să țină cont orice persoană care se gândește ce tip de locuință este mai bine să cumpere aflăm de la specialistul în imobiliare Cristian Clenciu.

 O să încep cu rezidențialul vechi și o să spun că principalele dezavantaje ar fi vechimea instalațiilor și asta poate pune presiune la un moment dat pe proprietar, în sensul în care una este să schimbi o țeavă în casă când se sparge și alta este să schimbi coloana de pe întreg blocul. Având în vedere vechimea unora dintre blocuri, care e foarte mare, se pune deja problema de eșapări ale exteriorului blocului. Foarte multe blocuri vechi au probleme cu acoperișul și aici toată lumea ar trebui să înțeleagă că acoperișul nu este al celor care stau la ultimul etaj, ci este acoperișul întregului imobil și toată lumea trebuie să participe la plata reparațiilor. Vorbim de întreținerea curentă care trebuie să existe în fiecare bloc, zugrăvirea casei scării, întreținere, lifturi acolo unde este cazul, explică Cristian Clenciu.

Cum stau lucrurile în blocurile recent construite?

Dacă ne referim la zona rezidențialului nou, blocurile sunt echipate, au facilități, utilități, apartamentele fiind predate cu tot ceea ce trebuie (PVC, geam termopan, centrale termice). În schimb, cumpărătorul trebui să aibă o atenție sporită la felul în care s-a construit imobilul. Este destul de greu când ajungi la un imobil nou să îi iei istoricul și să vezi ce s-a făcut, cum s-a făcut. Unii din dezvoltatori sau constructori au învățat deja o lecție și își păstrează atât acte, cât și imagini pe etape de construcții, astfel putând să dovedească și felul în care s-a făcut structura metalică, fierul beton care s-a băgat în construcție, tipurile de beton care s-au băgat, tipul de mortar folosit și zugrăveala întrebuințată acolo. Pentru cei care cumpără de pe proiecte off plan, deci proiectele neîncepute, doar lansate, sau cei care cumpără în timpul construcției, să fie foarte atenți la documente. Documentele sunt o parte extrem de importantă din tranzacția unei proprietăți imobiliare și pot să te ducă de la fericire maximă, la  dezamăgire cruntă și chiar la o pierdere foarte mare. Să nu uităm că acum trei, patru, cinci ani au fost nenumărate scandaluri privind tranzacționarea unor părți din imobile, părți din blocuri către mai mulți cumpărători, ceea ce a făcut ca foarte mulți cumpărători să piardă foarte mulți bani, bani pe care nu au cum să-i recupereze, doar îndreptându-se împotriva celui care a făcut falsul, iar în general acesta când ajunge într-o astfel de fază este deja falit, deci nu mai are de cum să achite. Mare atenție la partea de acte, mare atenție la a vedea dacă nu cumva imobilul este deja ipotecat către o bancă și care este înțelegerea cu banca în condițiile în care se întâmplă ceva și dezvoltarea proiectului nu mai merge până la capăt. Mare atenție la cum se preia partea de teren aferentă fiecărui apartament de pe o astfel de dezvoltare. În principiu, fiecare cumpărător ar trebui să-și găsească o persoană specializată, o persoană care are suficiente cunoștințe în domeniul pieței imobiliare, care poate să-i urmărească sau să-i dea niște sfaturi vizavi de achiziție, explică Cristian Clenciu, specialist în imobiliare.

Care este diferența de preț pe metru pătrat între apartamentele din blocuri noi și cele vechi?

 Pot să definesc niște plaje în care se încadrează: pentru construcții rezidențiale noi vorbim de prețuri între 1.100-1.200, chiar 1.500 de euro, plus TVA / m2, iar pe piața rezidențialului vechi prețurile merg undeva între 900-1200 de euro, depinde de nivelul de îmbunătățiri pe care îl au locuințele, depinde de zona în care este locat imobilul și foarte mult și de facilitățile și utilitățile zonei (școli, magazine, mijloace de transport, grădinițe, părculețe). Depinde pentru fiecare dintre noi ce e important atunci când ne alegem o locuință, dar elementul numărul 1 în definirea unei tranzacții imobiliare este prețul, declară specialistul în imobiliare.

Sursă foto: gettymages

No Comments

    Leave a Reply