Meniu
ARHITECTURĂ

Cea mai frumoasă gară din România

O gară de basm. O gară ca un castel. O clădire care te poartă în timp și te face să îți dorești să îi descoperi povestea. Este poate cea mai frumoasă și plină de istorie gară din România. Și cea care are cel mai frumos peron. 

Dacă ajungi în stațiunea Herculane nu rata șansa de a vizita această gară monument istoric. Intrarea se face din drumul care leagă Bucureştiul de Caransebeş. Frumusețea locului de epocă este spartă de un soi de chioșcuri.

Cu toate că monumentul istoric este afectat de trecerea timpului şi-a păstrat aerul timpurilor de epocă  şi te face să te oprești să îl vizitezi, prin frumuseţea detaliilor în stil baroc. Ajungem pe peron. Și în față ni se deschide o spectaculoasă boltă de iederă ce se întinde ca o caracatiță.  Stâlpii de iluminat sunt vechi, chiar cei din 1878. Pe peron, alături de un interesant ceas de perete, tot marca Paul Garnier, ne atrag atrag atenția colonadele, acoperite de liane, dispuse paralel cu șinele, de care atârnă ghivece cu flori moarte din cauza frigului.

Gara Băile Herculane a fost construită între 1878 și 1886 după planurile arhitectului A.D. Serres, fiind o reproducere a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Terezia a Austriei, din apropierea Vienei. Edificiul în stil baroc nu a fost gară de la început, ci casa de vânătoare a împăratului Franz Joseph al Austriei (1830-1916). Se află pe Lista Monumentelor Istorice de marcă din țara noastră.

Corpul central te acaparează. Este acoperit de o cupolă cu ţigle multicolore dispuse în figuri geometrice, decorat pe interior cu fresce reprezentând personaje mitologice dintre care iese în evidență legendarul erou Hercules. Decorul interior este completat de un orologiu, realizat de Paul Garnier, și de câteva corpuri de iluminat frumos lucrate.

De-a lungul vremii pragul Gării din Herculane a fost trecut de personalități de marcă dintre care îi amintim pe Franz Iosif, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei și Carol I al României.

Clădirea impresionează ca obiectiv turistic printr-o maiestuoasă cupolă, sprijinită de două coloane, ce se găsește în corpul central al clădirii. O bijuterie arhitecturală care a fost roasă de vreme.

Ne întrebăm dacă cineva s-a gândit să o salveze, să nu o lase să se degradeze mai rău?

Am aflat astfel că reabilitarea gării din Băile Herculane face parte din programul de modernizare a 47 de stații din țară, alături de gările din Petroșani și Orșova, ce țin de Regionala Timișoara. CFR a depus o solicitare la Primăria Băile Herculane, pentru eliberarea certificatului de urbanism în vederea restaurării gării din Băile Herculane.

„Băile Herculane merită tot efortul, iar astăzi, 13 aprilie, am fost în teren, la gara monument istoric din localitate și la Primărie, unde i-am invitat pe directorul Sucursalei Regionale CFR Călători Timișoara, Ion Stoichescu, directorul regional al DRDP Timișoara din cadrul CNAIR, Horațiu Simion, directorul executiv OCPI Caraș-Severin, Rusalin Mureșan, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău, primarul comunei Mehadia, Grigore Bardac și reprezentanții Herculane Project, la discuții aplicate privind situația juridică a construcțiilor din vecinătatea gării. M-a bucurat vestea restaurării de către CFR a gării din Băile Herculane, actele necesare pentru eliberarea certificatului de urbanism au fost deja depuse la Consiliul Județean Caraș-Severin. Este și motivul pentru care ne-am mobilizat rapid pentru că trebuie să sincronizăm momentul finalizării lucrărilor de modernizare cu desființarea clădirilor ilegale din vecinătatea gării, iar un prim pas pentru reglementarea aspectelor urbanistice cade în sarcina primăriei care va iniția un nou PUZ pentru zona gării. Tot astăzi, am convenit ca în ceea ce priveşte zona 7 Izvoare, împreună cu Ordinul Arhitecţilor, să fie propus un concurs de soluţii care să includă zonă pietonală şi piste de biciclete”, a spus Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply