Începutul de an vine și cu tendințe noi pentru cei care vor să își amenajeze locuința și care, totodată, caută să fie în ton cu moda. Când nu știi cum să iei cele mai bune decizii pentru casa ta, nu ești la curent cu ce se poartă în noul an și vrei să ai rezultate deosebite, atunci poți apela la ajutorul unui designer de interior. Cum ne amenajăm locuința în 2023? Ce culori să alegem atunci când vrem să facem schimbări? Ce stiluri revin în noul an? De ce ar trebui să apelăm la un designer de interior? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la Mihaela Steiner, arhitect, într-un interviu acordat Casede10.
Media10: An nou, tendințe noi. Care sunt tendințele în design pentru acest an?
Mihaela Steiner: Nu sunt neapărat noutăți. Se renunță la niște lucruri care au fost suprafolosite, cum ar fi nuanțele de gri și alb, la amenjări fără culoare, minimaliste, cu influențe naturale. În continuare folosim multe tonuri pământii și multe nuanțe inspirate din natură, dar apar tot mai mult amenajări care folosesc culori puternice și combinații neobișnuite. Deci tot ceea ce era previzibil va deveni mai puțin probabil, iar asocierile clasice, atât din punct de vedere stilistic, ca forme ale obiectelor, cât și cromatic, ca textură, încep să devină mai creative.
„Dacă încercăm să facem schimbări singuri, atunci este mai bine să folosim rețete clasice”
Media10: Ce culori să avem în vedere dacă ne amenajăm locuința? Nuanțe deschise sau închise?
Mihaela Steiner: Jocul acesta de culori este mai mult pentru profesioniști. Dacă încercăm să facem schimbări singuri, atunci e mai bine să folosim rețete clasice. În ceea ce priesc nuanțele închise sau deschise, asta ține de personalitatea și de preferințele fiecăruia. Până la urmă, tendințele sunt mai mult pentru profesioniști. Pentru fiecare dintre noi contează mai mult ce anume ne face pe noi să ne simțim bine acasă sau la birou și de asta ar trebui să ținem cont.
„Sunt nuanțe mai puțin întâlnite până acum, precum caramel”
Media10: Care este culoarea anului în design?
Mihaela Steiner: În 2023, vorbim de culorile pe care le declară Pantone ca fiind culorile anului. Ele nu ar trebui să fie preluate neapărat în amenajare ca atare, adică să nu punem accent doar pe culoarea respectivă, ci sunt mai mult ca să transmită o stare. Acum este o culoare foarte puternică, care imprimă cumva ideea de curaj. Aș zice că cele mai des întâlnite nuanțe sunt cele inspirate din natură, cum ar fi verdele olive, dar și tonurile pământii, însă nu cele clasice, cum ar fi capuccino. Sunt nuanțe mai puțin întâlnite până acum, precum caramel.
Media10: Tonurile de lavandă se vor pura și anul acesta? Ce culori ar trebui să evităm?
Mihaela Steiner: Nimic nu este interzis, doar că atunci când încerci să faci schimbările acestea singur e bine să folosești cât mai puține combinații de culori. Dacă te ocupi cu design vestimentar sau lucrezi în design grafic, de exemplu, probabil stăpânești bine partea de teorie a culorilor, dar pentru oamenii care nu au deloc cultură vizuală, cel mai sigur este să meargă pe non-culori. Mai puțin pe ideea de contraste, pentru că acolo poți da greș mai ușor dacă nu stăpânești doza dintre închis, deschis și accent, fundal. Sunt niște proporții, dar nu sunt rețete pe care să le iei și să produci ceva concret.
Plăcile Zellige revin în 2023
Media10: Care sunt tendințele în decorațiuni pentru 2023?
Mihaela Steiner: N-aș ști să spun ce se poartă, dar mi îmi plac obiectele sculpturale atemporale și, din fericire, există acum în magazinele de design, cele ale marilor detaileri care au și secțiunea de home, foarte multe astfel de obiecte. Revine, însă, trendul plăcilor Zellige, plăci ceramice foarte colorate, de mici dimensiuni, care au un aspect de lucrat manual. Acestea aduc și decorațiuni mai etnice. Pentru cei care sunt fani ai culturii asiatice, se pot integra foarte multe obiecte din lemn, ceramică. Într-adevăr, sunt mai greu de integrat într-un interior alb, cu pereți albi, de exemplu, sau într-un interior clasic românesc.
Media10: Cum ar trebui să arate o cameră în care, atunci când intrăm, să ne binedispună instant?
Mihaela Steiner: Aș putea să spun cum arată în viziunea mea, dar asta nu înseamnă că, pentru alte persoane, nu aș propune altceva. Mie îmi place mai să locuiesc într-o casă care are o istorie de cel puțin 100 de ani, dar asta nu înseamnă că voi trăi ca atunci. Tot ceea ce înseamnă mobilier și corpuri de iluminat vor arăta ca în 2023 și vor fi piese de design, dar mediul construit va fi cel de acum 100 de ani, pentru că e mult mai interesant să trăiești într-o casă cu istorie și care are înălțime mare. Sigur, înălțimea mare o poți obține și acum, poți avea un living mai înalt decât al unei case din 1900. Pentru un arhitect e greu să își construiască singur casa, dar este de preferat să aibă o istorie și să o reamenajeze cum dorește.
„Revin interioarele pline de culoare, foarte texturate”
Media10: Se spune că tendințele sunt ciclice, iar cele de acum mulți ani revin. Din ce perioadă sau epocă ne inspirăm în 2023?
Mihaela Steiner: Tot timpul există mai multe tendințe, însă un trend ciclic este cel al plăcilor Zellige. Revin interioarele pline de culoare, foarte texturate. Asta nu înseamnă numai ceramică colorată, ci mult lemn, multe țesături destul de bogate. Acesta ar fi un trend ciclic, dar există și altele, nu este singurul. Pentru că suntem diferiți, nimeni nu poate să impună un singur trend.
Trendul „old is new” se menține
Media10: Stilul retro va fi la modă anul acesta? Ar trebui să optăm pentru mobilier, corpuri de iluminat curbate sau drepte?
Mihaela Steiner: Forma contează mai puțin, dar refolosirea pieselor de mobilier, acest „old is new”, este un trend care se menține și datorită conceptului de sustenabilitate și reciclare, acela al refolosirii obiectelor preloved. De asta apar tot mai multe magazine retro cu piese recondiționate. În orice stil de amenajare poți integra piese Art Deco sau de alt tip. Nu contează felul în care arată, adică nu sunt mai trendy unele decât altele, ci pot fi refolosite și integrate în amenajări noi. Bineînțele că nu exclusiv, adică nicio amenajare nu se va baza doar pe astfel de piese, dar în America și în Europa de Vest, de exemplu, sunt foarte căutate. Chiar și în România au început să prindă avânt.
Media10: Vor rămâne în trend materialele organice pentru amenajările interioare?
Mihaela Steiner: O dușumea de lemn dintr-o construcție desființată, care nu este foarte cariată, poate fi recondiționată și se poate refolosi într-o anumită zonă a casei. Devine chiar o piesă de interes a respectivului spațiu. Cărămida curățată și refolosită este iarăși un trend, care are cel puțin 10-15 ani, și încă se folosește.
Pornim de la trei imagini care ne plac și extragem esența
Media10: Ce recomandări faceți unei persoane care vrea să își amenajeze interiorul, dar nu are foarte multe cunoștințe în ceea ce privește partea de design?
Mihaela Steiner: În primul rând, să nu exagereze, să nu încerce să integreze prea multe idei, ci să-și facă o bază de fotografii cu interioare care îi plac. Să nu se apuce de amenajare până nu ajunge la maxim trei imagini și de acolo să extragă esența. E important să ne uităm mai puțin la amănunte. De exemplu, dacă vrem neapărat o anumită piesă de mobilier sub fereastră, trebuie să ținem cont că poate nu se potrivește în apartamentul nostru pentru că avem are un radiator sub și o înălțime de parapet mare. În al doilea rând, să încerce să vadă ce anume îi place cel mai mult. După ce a stabilit acest lucru și are un buget de amenajare cât de cât clar, pentru că altfel va fi frustrat că nu va reuși să termine amenajarea, să încerce să aleagă furnizori de mobilier care să poată să-i proiecteze mobilierul respectiv și să își dea seama ce va obține înainte ca piesele să fie aduse în locuință.
Eu, dacă nu m-aș pricepe, aș începe treptat. Prima dată m-aș uita cu atenție la cele trei imagini pe care le-am stabilit și care reflectă ceea ce îmi place mie, iar apoi aș încerca să văd care este cromatica generală. Nu aș merge până la capăt cu amenjarea pentru că e foarte greu să-ți imaginezi și să pui cap la cap piesele. Mai întâi, aș alege pardoselile și culoarea pereților, le-aș termina și apoi m-aș gândi ce vreau să fac mai departe. Fiind în spațiu acela, m-aș uita cum arată dimineața, cum arată seara și mi-aș imagina că locuiesc acolo, iar apoi aș continua. Esențial este să ne dăm seama ce rezultat vrem, de fapt, să obținem acolo.
„Un arhitect sau un designer vine cu soluții creative și de optimizare a spațiilor”
Media10: Cum ne poate ajuta un designer de interior?
Mihaela Steiner: Ne poate ajuta tocmai pentru că ne salvează de partea asta de planning. E foarte greu să-ți imaginezi cum vor arăta toate. Atunci când lucrezi singur, dezavantajul este că, la partea de lumini, de exemplu, e mult mai greu să îți dai seama unde să amplasezi corpurile de iluminat, de ce tip să fie, cum să le pui în pozița potrivită, dar le mai poți completa ulterior. Dacă este vorba de spații mici, mai adaugi o lampă, se rezolvă cumva lucrurile, dar când este un spațiu mai mare, cu bugete mai mari, atunci riști să cheltuiești bugetul și să obții un rezultat, în cel mai fericit caz, mediocru. Este păcat să investești o sumă foarte mare fără să ai un plan bine determinat de la început. Pe lângă faptul că un arhitect sau un designer vine cu niște soluții creative și de optimizare a spațiilor din orice punct de vedere, vine și cu rezultatul pe care urmează să îl obții dinainte de a te apuca. Știi în ce investești bugetul pe care îl ai și ce rezultate vei obține. Dacă lucrezi cu o persoană cu experiență, atunci rezultatul final, atâta timp cât respecți ceea ce s-a stabilit inițial, este peste așteptări, pentru că texturile, culorile și luminile sunt mult mai interesante în realitate decât într-o simulare. Clienții sunt, de obicei, mai încântați de rezultatul final decât au fost de simulări.
„Uneori, dacă folosești câteva piese centrale care sunt mai scumpe, iar restul au un cost redus, poți obține un efect foarte interesant”
Media10: Este costisitor să apelăm la un designer de interior? În funcție de ce se stabilește tariful?
Mihaela Steiner: Nu e deloc pentru că, dacă nu îți permiți onorariul pentru partea de design interior, atunci nu îți permiți nici amenajarea pe care o visezi. Raportul între onorariul designerului și bugetul total, de multe ori, reprezintă unu-doi % din bugetul total, deci sunt niște bani pe care oricum i-ai fi dat pe lucruri nefolositoare. Serviciul acesta se adresează, în principiu, beneficiarilor care au și buget de amenajare suficient. Nu poți obține o imagine de 100.000 de euro cu 50.000 de euro. Nu va arăta așa, de fapt, e o păcăleală. Nu ai cum să obții atmosfera aceea. Se poate lucra și cu bugete mai mici, dar depinde. Să zicem că, pentru amenajarea unor birouri, putem să adaptăm și să lucrăm cu bugete mai mici. Depinde foarte mult și de deschiderea clientului pentru că, uneori, dacă folosești câteva piese centrale care sunt mai scumpe, iar restul au un cost redus, poți obține un efect foarte interesant, dar asta înseamnă ca el să accepete că trebuie să dea o sumă pe care, în mod normal, nu ar atribui-o unui corp de iluminat sau unor fotolii ca să poată salva întreaga amenajare. În ceea ce privește tariful, acesta se stabilește în funcție de complexitate și de timpul de lucru. Până la urmă, e vorba și de responsabilitatea pe care o avem. Atunci când propui niște piese care au costuri mai mari, cum ar fi un pat de 3000 de euro, ai și o responsabilitate față de clientul respectiv, adică trebuie să fie fericit cu ceea ce a obținut la final pentru că, până la urmă, asta e satisfacția tuturor, ca rezultatul final să fie peste așteptări.
No Comments